Blog,  divers

H.E.A.R.T.S.-proces: een effectieve aanpak voor pijn- en stressvermindering

HEARTS is een therapeutische benadering waarbij al je zintuigen gebruikt kunnen worden om te komen tot ontspanning. Aanraking, geur, geluid en textuur worden met elkaar gecombineerd.
HEARTS kan gebruikt worden bij mensen die pijn en stress ervaren.
Omdat HEARTS nog niet zo bekend is zal ik er in deze blog wat meer over vertellen zodat je voor kan stellen wat het is en wat er gebeurt.

HEARTS” staat voor:

Hands On (aanraking)

Empathie

Aroma

Relax

Textures

Sound

HEARTS is ontwikkeld door de Engelse Ann Carter voor situaties waarin de conventionele massagetechnieken niet geschikt of moeilijk uit te voeren zijn.
Tijdens mijn werk als brandwondenverpleegkundige is dat nog al eens het geval. Aanraking kan dan over de verbanden heen toepassen op een hele subtiele ontspannende manier.

Ik probeer altijd aan te sluiten bij de beleving van de persoon die ik help. Wat voor man/vrouw is zij. Welk verhaal brengt iemand met zich mee. Tijdens een HEARTS- sessie visualiseer ik dat verhaal. Wat vindt ze fijn en hoe kan ik daarop aansluiten met aanraking, muziek, geur en textuur.

Een oudere vrouw onderging pijnlijke wondverzorgingen en bouwde steeds meer angst op.
Tijdens de HEARTS-sessie zat zij in de stoel en stond ik achter haar. Het licht was gedimd. Er klonk rustige muziek met vogelgeluiden op de achtergrond. Ik vroeg haar of ik haar een zachte massage mocht geven Dat leek haar fijn. Ik hield mijn handen op haar schouders. Ze deed haar ogen dicht. Ik vestigde haar aandacht op de zachte muziek en begon met zachte strijkingen.
We gingen op reis naar Spanje. Daar ging ze vroeger ook altijd naar toe. Ik vroeg haar wie er met haar mee mochten. Dat waren haar kinderen en even later dronken we een glaasje sangria op een terrasje en deden we een dansje. Met mijn vingers danste ik over haar armen heen. Ik liet haar sinaasappelolie ruiken. Ze vond het heerlijk en kwam tot rust. Zachtjes rondde ik mijn bewegingen af en liet haar daar zo zitten met haar ogen dicht. Zo heeft ze nog wel een kwartiertje gezeten voordat ze merkte dat ik weg was gegaan.

Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis heb ik haar verschillende keren zo’n behandeling gegeven. Het kostte me vaak maar 5 minuten om haar in een ontspannen fase te krijgen. Later vertelde ze me dat als ik er niet was en de angst weer naar boven kwam dat ze zelf rustige muziek aanzette. Ging zitten en rook aan de geurstick die ik voor haar maakte. En dan ging het eigenlijk wel weer. Ik vond dat zo knap! Op haar oudere leeftijd had ze gewoon zelf geleerd hoe ze zich kon helpen om te ontspannen.

Dit was zomaar een voorbeeld. Wellicht kan je je nu voorstellen dat er veel situaties zijn waarbij je mbv de zintuigen iemand tot rust kan helpen. Welke geuren vindt iemand fijn en kan ik gebruiken om rust te brengen, aanraking, aanwezig zijn.

In de casus kwamen texturen niet zo aan bod. Maar ergens lekker aan kunnen friemelen werkt ook ontspannend. Dit wordt veel gebruikt in de zorg voor mensen met dementie, autisme etc.

Op facebook is er zelfs een groep te vinden die hiervoor snoezelmouwen (Twiddlemuffs) voor anderen maken. Hier zijn draadjes, lintjes, knoopjes in verwerkt.

Ken jij ook situaties waarin HEARTS wellicht zou kunnen helpen? Neem gerust contact met me op. Woon je niet in mijn omgeving dan ken ik wellicht andere HEARTS-practitioners.
Wil je zelf HEARTS-practitioner worden? Ik heb de scholing hiervoor gevolgd via Kicozo. 30 en 31 oktober staat er daar weer zo’n scholing gepland. De trainer is Jonathan Benevides.

Ann Carter heeft ook een boek geschreven (Engelstalig):
“Combining touch and relaxation skills for Cancer Care”
Van harte aanbevolen!