Bloggen en Vloggen

Zuster, kan ik u ook boeken?

Ik ben enthousiast over het combineren van essentiële oliën met massage.

Het gebruik van ontspannende essentiële oliën bij een ontspannende massage versterkt elkaars werking.

Als ik het met collega’s over massage in de zorg heb dan hoor ik vaak de reactie: “Daar heb ik geen tijd voor”. Tijd in de zorg is schaars. Ik begrijp dat wel. Maar ik heb tijdens mijn opleiding 5 minuten massages aangeleerd gekregen. 5 minuten waarin je een bepaald lichaamsdeel kan masseren. En ja! 5 minuten tijd dat maakt dat we nog wel een gaatje kunnen vinden.

Toen ik daar met een collega over sprak hoorde een patiënt ons gesprek aan. Zij sprak mij aan en zei: Zuster, kan ik u ook boeken? Nu werkt dat in de zorg niet helemaal op die manier, maar ik sprak met haar af dat ik de volgende dag haar wondverzorging zou doen en haar na afloop zou masseren.

Zo gezegd, zo gedaan en de volgende dag stond ik bij deze mevrouw ingedeeld. Zij was ernstig verbrand en we waren 2 uur bezig met het verzorgen van haar wonden. Een pijnlijke en stressvolle behandeling die ook nog eens dagelijks voor haar terugkomt.

Pijnmedicatie is niet voldoende. Zo’n intensieve behandeling vraagt ook complementaire vaardigheden van de verpleegkundige om iemand hier doorheen te loodsen. Afleiding en ademhalingsoefeningen horen daar ook bij. Tijdens de wondverzorging heb ik het met mijn patiënt al over het ontspanningsmoment aan het einde van de wondverzorging.  We werken daar als het ware naar toe.

Voor ik aan mijn massage begin zorg ik dat alles afgerond is op de kamer. Dat ik niets meer hoef te doen. Mijn patiënt ligt lekker ondersteund in de kussens. Ik dim het licht, zet een rustig muziekje aan op de achtergrond en maak me klaar voor de massage. Ik kies altijd mijn essentiële olie in overleg met mijn patiënt uit. Ik heb altijd een aantal verschillende ontspannende geuren bij me waaruit we een keuze kunnen maken. Deze mevrouw koos voor lavendel.

Masseren doe je niet aan een aangedaan lichaamsdeel. Omdat je doel is om iemand te helpen ontspannen. Alleen het hoofd en 1 been zaten niet in het verband. Ik koos voor een massage van het hoofd. In alle rust startte ik mijn massage. Na een minuut merkte ik dat de ademhaling van mevrouw naar omlaag ging en binnen 5 minuten was mijn patiënt in slaap! Zachtjes verliet ik de kamer. Dit was werkelijk een cadeautje wat ik haar kon geven. En het kostte me zo weinig tijd.

Dit doet ook iets met mijn collega’s. Zien dat het lukt om iemand op deze manier tot rust te brengen, vindt iedereen geweldig.

De kwaliteit van een wondverzorging zit hem niet alleen in de vaktechnische handelingen. Maar vooral ook in de aandacht en de intensie die je voor je patiënt hebt. Dat is waarin je het verschil kan maken.