Blog

Aromazorg op maat: olieselectie voor kinderen in de zorg. Maak er een feestje van!

Hoe kies je nu de juiste olie uit voor je patiënt.

Als je een olie zoekt die ontspant en kalmeert dan is er best veel keus.

Er lag een jonge dame van 7 jaar bij ons in het brandwondencentrum. Ik zocht voor haar een olie die zij kon inhaleren om haar te helpen ontspannen tijdens de wondverzorging. Ik had een 5-tal kalmerende oliën mee gebracht en heb haar van te voren een olie uit laten kiezen. Een olie uitkiezen is leuk! Je haalt daarmee direct al een stuk spanning bij het kind weg. Mandarijn olie vond zij lekker. Kinderen houden vaak van frissen citrusgeuren. Een geur waar je blij van wordt.

Geuren, daar kan je je fantasie op los laten. Daar komen verhalen bij. Hoe leuk is dat!

Kleine kinderen zijn niet in staat om zelf te kiezen. In sommige situaties kan je wel ouders betrekken bij de keuze.

Ik merk nog wel eens dat collega’s altijd lavendel kiezen voor een patiënt. Dat moet je niet doen. De ene patiënt houdt wel van lavendel en de ander niet. En als jij lavendel gebruikt bij iemand die daar echt niet van houd, dan gaat je patiënt daar echt niet van ontspannen en is je doel niet bereikt.

Kies een niet te breed assortiment met geuren, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Ik kies er meestal een stuk of 5 waaruit ik de patiënt laat kiezen.

Kies een citrusgeur, een bloemengeur en een bomengeur.

Voorbeelden van citrusgeuren zijn: Wilde Sinaasappel®, Mandarijn, Bergamot en Citroen

Voorbeelden van bloemengeuren zijn: Lavendel en Ylang Ylang

Voorbeelden van bomengeuren zijn: Cederhout, Zwarte Spar

Wat ook heel fijn is zijn blends. Daarin zijn verschillende geuren al samen gesteld door de leverancier op basis van hun werking. Voorbeelden hiervan zijn Balance® (grondende blend), Serenity® (kalmerende blend) en Citrus Bliss® (verkwikkende samenstelling)

Bij kinderen onder de 4 jaar moet je hete en mentholhoudende oliën mijden. Gelukkig zijn dat over het algemeen niet de oliën die je gebruikt bij ontspanning en kalmering.