Geurtraining

Geurtraining

Sommige mensen verliezen hun geur na het doormaken van een infectie. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om je geurvermogen weer terug te krijgen met oefenen.

Hoe werkt geur?

De geurreceptoren in je neus geven een seintje door aan je hersenen waardoor we een geur waar kunnen nemen. Door een infectie kan de geurzenuw beschadigd zijn waardoor je niet meer kunt ruiken

Sommige mensen ruiken helemaal niets. Bij anderen is de geur vervormd. Dit kan ook van moment tot moment verschillen. Ook de geurintensiteit kan de ene keer zwak en het andere keer overweldigend zijn. In feite moeten je herenen weer opnieuw aanleren hoe een geur ruikt.

Leven zonder geur kan een behoorlijke impact hebben op het psycho sociaal functioneren. Mensen kunnen er ook best wel onzeker door worden.

Geurtraining is gebaseerd op onderzoek wat gepubliceerd is door de Duitse professor Thomas Hummel (Hummel et al., 2009). Dit onderzoek laat positieve resultaten zien bij een groep mensen met geurverlies die mbv vier specifieke geuren een geurtraining volgden. Het reukvermogen werd gestimuleerd en mensen leerden weer opnieuw geuren ruiken en herkennen.

Je moet geurtraining zien als een soort van fysiotherapie voor je neus. Het is geen geneesmiddel, maar een manier om herstel te stimuleren. Het opnieuw aanleren van geuren is een langzaam proces. Je moet hier tenminste drie maanden tijd voor uittrekken, maar er worden ook voorbeelden beschreven van mensen die wel een jaar tijd nodig hadden. Het vraagt een bepaalde discipline van je om hier langere tijd 2 keer per dag mee bezig te zijn.

Geurtraining voer je uit met vier geuren. De geuren verschillen erg van elkaar en prikkelen verschillende geurreceptoren.

Je bent hier 2 keer per dag enkele minuten mee bezig. Het is belangrijk om de geur geconcentreerd tot je te nemen. Te bedenken hoe de geur ruikt en hier positieve gedachten aan te koppelen.

Mijn aanbod:

Omdat je geurtraining langere tijd moet volhouden om resultaat te hebben, bied ik je een begeleid traject aan waarin je meerdere malen contact hebt met mij en er ook mogelijkheid is voor lotgenotencontact.

Bestel de geurtraining en ontvang:
– een geurenset met de 4 geuren die je nodig hebt
– een handleiding
– een intake gesprek telefonisch of via de mail
– 2x contactmoment
voor € 30,- excl. BTW

Het is mogelijk om na 12 weken met een andere geurenset verder te gaan.