Blog

Aromatherapie implementeren in het Brandwondencentrum!

Hoe heb ik dat nu aangepakt?

In het brandwondencentrum hebben we veel te maken met stress, angst en pijn. Zeker rondom de intensieve wondverzorgingen die patiënten moeten ondergaan

Met het multidisciplinaire team moeten we alle zeilen bijzetten om onze patiënten hierbij te ondersteunen. En dat lukt niet alleen met medicatie. Daar heb je ook begeleiding en niet-complementaire interventies voor nodig.

Als brandwondenverpleegkundige heb ik me ontwikkeld in die niet complementaire interventies.

De ene patiënt reageert goed op ademhalingsoefeningen, een ander vindt afleiding en ontspanning in muziek, massage en andere interventies. Ik probeer bij de keuze van de interventies altijd aan te sluiten op wat de patiënt fijn vind. Zo heb ik ook de kracht van aromatherapie ontdekt om patiënten te helpen ontspannen en pijnverlichting te vinden.

Toen ik hier 5 jaar terug mee begon was er nog niets, maar ik kreeg de ruimte om dingen te onderzoeken en uit te proberen. Al snel zagen we dat patiënten het fijn vonden en er baat bij hadden. Dat stimuleerde mij om me verder te gaan ontwikkelen en opleidingen in de aromatherapie te gaan volgen. Ik wilde kunnen onderbouwen dat ik niet zo maar bezig was met kwakzalverij, maar dat er wel degelijk wetenschappelijke onderbouwing te vinden is over de werking van aromatherapie voor stressvermindering en pijnverlichting bij brandwondenpatiënten.

En ja, inmiddels hoort aromatherapie er in het brandwondencentrum gewoon bij. Het is één van de interventies die we gebruiken voor onze patiënten bij stress, angst en pijn.


Ik wil een bruggenbouwer zijn die laat zien dat dat de reguliere zorg heel goed samen kan gaan met complementaire zorg. Ik hou van integrative care! Het is een bevlogenheid met het lot van mijn patiënten. Om naast ze te mogen staan en er voor ze te mogen zijn.

Mijn tips voor collega’s:

  1. Ontwikkel je! Ook in Nederland zijn er gedegen opleidingen te vinden in aromatherapie en complementaire zorg.
  2. Schoenmaker blijf bij je leest! Met stressvermindering, pijnverlichting en slaapverbetering blijf ik binnen mijn vakgebied als verpleegkundige. Dit is mijn expertise waarin ik me verder heb ontwikkel. Ik ga dus niet op de stoel van de dokter of de psycholoog zitten. Ik hoef hen ook geen toestemming te vragen. Zij moeten wel weten waar ik mee bezig ben. Ik kan met hen overleggen en moet transparant zijn in wat ik doe. We zijn een multidisciplinair team.
  3. Doe literatuuronderzoek.
  4. Kies etherische oliën uit waarvan je weet dat daar onderzoek naar is gedaan. En waarvan de contra-indicaties en interacties beperkt zijn. School ook je collega’s hierin.
  5. Geur is persoonlijk. Een patiënt moet een geur kunnen kiezen die hij/zij lekker vindt ruiken. De één vindt lavendel geweldig, maar de ander vindt het stinken. Hou daar ook rekening mee als er meerdere patiënten op 1 kamer liggen.
  6. Er moet dus variatie zijn, maar hou het aantal etherische oliën wel beperkt. Anders zien collega’s door de bomen het bos niet meer.

Ik vind het super tof dat ik steeds meer vragen krijg van collega verpleegkundigen over de implementatie van aromatherapie in hun zorgsetting. Dat laat zien dat het onderwerp leeft.

Laten we samen zorgen dat aromatherapie, complementaire zorg niet gezien wordt als iets extra’s, maar dat het gewoon hoort bij de hoogstaande zorg die wij bieden aan onze patiënten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *