Blog

Aromazorg bij slaapproblemen

Uiteraard is het altijd belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van slapeloosheid. Heeft iemand last van inslapen of doorslapen. Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door stress, medicatiegebruik, alcohol of drugs en door angst en depressie. De oorzaak moet waar mogelijk weg genomen worden. Aanvullend daarop kunnen goed gekozen essentiële oliën kalmeren, diepe rust brengen, de ademhaling verdiepen en het gevoel van veiligheid bevorderen.

Tip 1.    1 druppel lavendel voor het slapen gaan op een tissue.

Het werkt rustgevend. Lavendel verbetert de slaapkwaliteit. Heel eenvoudig voor iedere zorgmedewerker om uit te voeren.Door een tissue te gebruiken geef je de patiënt/cliënt de mogelijkheid om zelf de tissue weg te stoppen als de geur niet prettig meer zou zijn. Hij of zij hoeft daarvoor dan niet te vragen om hulp.

Let er wel op dat de patiënt/cliënt de geur van lavendel wel lekker vind, want anders gaat hij/zij echt niet slapen en ben jij je doel voorbij geschoten. Vind je patiënt/cliënt lavendel niet lekker ruiken, kies dan een andere geur. Er zijn veel essentiële oliën die rustgevend werken. Denk bv aan Serenity, Wild Orange, Roman Chamomile en Cypress

Tip 2. Een voetenbad voor het slapen gaan.

Een voetenbad kan een fijne manier zijn om met essentiële oliën te werken. Denk aan slaapproblemen, maar ook bij reumatische pijnen, circulatiestoornissen en verkrampingen van lichaam en ziel.

Een fijn recept is: Maak een mengsel van de volgende essentiële oliën:  2 dr Roman Chamomile, 6 dr Geranium, 3 dr Lemon en 4 dr Sandelwood. Voeg 5 dr van deze samenstelling samen met wat badzout of badolie toe aan je badwater. Natuurlijk kan je ook je eigen samenstelling van essentiële oliën kiezen.

Tip 3. Masseer de voeten voor het slapen gaan met Wild Orange (Sinaasappel)

Massage werkt ontspannend en uit onderzoek blijkt dat Sinaasappel essentiële olie de slaaptijd verlengd en angst verminderd.

Let er wel op dat als je patiënt/cliënt slecht ter been is dat hij/zij daarna niet meer op blote voeten aan de wandel gaat. Vallen zou vervelend zijn.

Tip 4. Maak een verstuiver met de favoriete geur van je patiënt/cliënt

Voeg 2-5 dr essentiële olie toe aan 30 ml gedestilleerd water in een kleine sprayflacon en vernevel het in de lucht of op het bedlinnen voor het slapen gaan.

Als zorgverlener moet je altijd kijken welke interventie bij jouw patiënt/cliënt past. Een sprayflacon is voor veel mensen goed te hanteren en je hoeft niet bang te zijn dat iemand met het flesje essentiële oliën uitschiet en veel te veel gebruikt. Bovendien heb je maar heel weinig olie nodig. Een sprayflesje is daarom best een goedkope oplossing.